20:37
Особливості організації роботи школярів у процесі вивчення курсу математики

Підручники автора А.Г. МерзлякНавчальний процес у школі - складна система, в якій одне з найважливіших місць займають знання. Підручники з математики,  створені А. Г. Мерзляк, сьогодні досить ретельно вивчені і тут одних лише шкільний уроків буде мало. Дітям необхідна додаткова самостійна робота над навчальним посібником. З такою ціллю А. Г. Мерзляк розробив робочі зошити.
Розглянемо особливості організації роботи школярів в загальноосвітній школі у процесі вивчення курсу математики, використовуючи підручники А. Г. Мерзляк. Тут можна виділити чотири основних етапи: стимулюючо-мотиваційний, навчальний, діагностико-корегуючий, контрольно-оцінний.
Стимулюючо-мотиваційний етап в організації навчальної діяльності передбачає цільову установку, орієнтування учня на виконання завдань, їх мотиваційне забезпечення. Дієвими способами, які спонукають школярів до навчальної діяльності, може бути пояснення цілей вивчення математики (безпосередніх і перспективних), а також показ теоретичної і практичної значущості засвоєних знань.

З цією метою доцільно ознайомити учнів з вимогами до їх математичної підготовки, які будуть пред'явлені до них на іспитах і в старших класах. Цьому моменту А. Г. Мерзляк приділяє дуже багато уваги. На цьому ж етапі необхідно допомогти школяреві спланувати індивідуальну освітню діяльність, в тому числі і самостійну роботу. Учень з допомогою батьків і вчителів формулює мету, добирає тематику для самостійного вивчення, складає план роботи і вибирає способи її здійснення.
Наступний етап організації роботи, який пропонує А. Г. Мерзляк - навчальний. Тут участь батьків також необхідна. Даний етап включає розробку вимог до змісту завдань, отриманих школярами в процесі навчальної діяльності; створення системи завдань з урахуванням специфіки підручника з математики Мерзляка Аркадія Григоровича; встановлення системи прийомів, спрямованих на застосування учнями раціональних способів розумової діяльності; визначення обсягу та специфіки змісту роботи, яка буде виконуватися, і необхідного для нього часу.

Ще один етап організації роботи учнів над підручником математики Мерзляка А. Г.  - діагностико-коригувальний. Він пов'язаний із спостереженням за ходом виконання учнями завдань, корекцією вибору методів досягнення мети, своєчасного надання допомоги у подоланні труднощів.
Останній етап - контрольно-оцінний, який передбачає здійснення контролю над процесом самостійної роботи учнів з метою переходу на більш високий рівень самостійної діяльності.
Вивчаючи математику, кожен школяр повинен усвідомлювати та оцінювати ступінь досягнення ним індивідуальних і загальних цілей, оцінювати ступінь свого власного просування в засвоєнні програми.

Категория: статьи | Просмотров: 1108 | Добавил: sergio1975 | Рейтинг: 5.0/11